Як у Павлограді переселенці отримують первинну медичну допомогу (ВІДЕО)

388

У преамбулі Статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) зазначено, що здоров’я — це не лише відсутність хвороб, а стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя. Але під час  війни багато  українців відчувають погіршення як фізичного, так і психологічного стану. У людей загострюються серцево-судинні захворювання та інші  хронічні недуги.  Наодинці справлятися  з цими проблемами стає все важче, тому  люди звертаються до лікарів.  Серед таких пацієнтів  багато вимушених переселенців.

«Перші звернення почались приблизно в березні. Вже були переміщенні особи з Харківської області. Зараз і Харківська, і Донецька, і Луганська області. Вони звертаються до реєстратури тієї амбулаторії, яка ближче до них. Тобто, якщо це центр — то по вул. Соборній 115. Свої амбулаторії є на селищах Хімзавод, Шахтобудівників. Там можна отримати інформацію про графік роботи лікарів. Прийом за попереднім записом, але проблеми отримати консультацію лікаря у день звернення немає ніякої. Немає гарантії, що це одразу буде, але в день звернення — це точно. В нас завжди є вільні місця за попереднім записом. Якщо це невідкладна ситуація, то ми на неї реагуємо одразу», — розповів Іван Урсул, сімейний лікар.

Щоб потрапити на прийом, треба мати паспорт, ІНН, мобільний телефон. Амбулаторії працюють в електронній системі «helsi.me». Для того щоб знайти пацієнта в електронній системі, нам потрібно ім’я, прізвище і дата народження. Далі проводиться запис до лікаря. Це може зробити і сам пацієнт. Якщо його немає в системі — звертайтеся до реєстратури, буде організовано прийом до вільного лікаря.

Найчастіше пацієнти звертаються з такими проблемами, як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, проблеми шлунково-кишкового тракту. З такими скаргами йдуть як місцеві, так і внутрішньо переміщені особи.

«Але проблема є в тому, що вони дуже часто без амбулаторних карток. Вона потрібна не для того, щоб я міг кудись написати — у мене паперу достатньо. Проблема в тому, що я не знаю, що з людиною було раніше, яке обстеження він проходив, на якому рівні. Мало хто думав при евакуації, на жаль, що треба взяти амбулаторну картку, — каже Іван Урсул. — Я намагаюся всіх обслуговувати однаково. Мене цікавить, коли людина приходить до мене, якомога швидше знайти проблему і вирішити її».

ВПО можуть скористатися державною програмою «Доступні ліки». За нею відпускаються ліки для лікування артеріальної гіпертонії, бронхіальної астми та цукрового діабету другого типу. Також — інсулін.

«Інсулін безкоштовний і виписується на місяць. У зв’язку з веденням воєнного стану система «helsi.me» дозволяє виписувати за програмою доступні ліки у будь-якого лікаря», — каже медик.

Контакти міських амбулаторій можна переглянути за посиланням.

Читайте також: Як працюють амбулаторії Павлограда у військовий час

Сюжет «Павлоградської телерадіокомпанії»: